Her finner du spennende bilder


Plutselig fant jeg et bilde av far jeg aldri hadde sett før, som troppsfører på en heimevernsøvelse på Nordvik/Åsbø rundt 1950. Ukjent fotograf/Fylkesfotoarkivet.
Jeg trodde jeg hadde sett alle bilder av min far, i familiens gamle fotoalbum. Det var før jeg begynte å søke på kulturnett.no og sedak.no/ffarkiv/ 

Da dukket det opp bilder som jeg aldri hadde sett før, bilder som ikke hadde vært i familiens eie. Det hadde vært naturlig hvis min far (Leif Ulvund 1918-1985) hadde vært en offentlig person som mange hadde tatt bilder av, men det var han jo ikke. Han var en vanlig privatperson.


Bildene var både fra fars barndom i Ålvundfjord og fra hans tid som voksen. Et bilde er fra en heimevernsøvelse i Surnadal rundt 1950, der min befalsutdannede far var troppsfører. Et annet bilde viser far med en hjemmesnekret barnevogn på Åramen på Ålvundeidet i 1945.

Foran: Leif Ulvund med Hildur Valset Johnsen i vogn. Bak: Oluf Aaram med Sigrid Gjesvoll i vogn. 1945 på Åramen. Foto: Ukjent/Fylkesfotoarkivet.

Klassebilde ca. 1928 fra Ålvundfjord. Bak fra venstre: Leif Ulvund (ca.1918), Olaf Ulvund (1918), Alf Ulvund (1917), Olaf Brekken (1918), Olaf Smiset (1914), Petter Hyldbakk (1917), Lars Steinsrud (1916), Emli Ulvund (1918), Else Mulvik, Liv Røkkum (1916), Inger Bråten gift Røkkum (1916), Lars Flå, lærar, Mali Seljebø (Horr), Målfrid Hals g. Mangen, Ragna Smiset g. Våge. Foto: Ukjent/Fylkesfotoarkivet.

Det var altså på nettsiden kulturnett.no og sedak.no/ffarkiv/ jeg søkte. Dette er sider som tilhører Møre og Romsdal fylkeskommune. Fylkeskommunen har gjort - og gjør - en formidabel jobb med å samle inn, digitalisere og formidle gamle bildeskatter. Selve innsamlingen og digitaliseringen er det Fylkesfotoarkivet og Sedak (Senter for digitalisering av kulturarven) som står for. Kulturnett arbeider med formidling av kultur fra Møre og Romsdal, inkludert gamle bilder. Disse institusjonene er samlokalisert i Ålesund, og inngår i Interkommunalt arkiv for Møre og Romsdal, som er eid i fellesskap av fylkeskommunen og alle kommunene i fylket. 

Fylkesfotoarkivet har i mange år hatt en egen hjemmeside, der det var mulig å søke etter bilder, også fra Sunndal. Etter hvert ble siden teknisk utdatert, og søkene ble vanskelige. Høsten 2016 fikk man opp en ny database med moderne grensesnitt tilpasset mobiltelefon og nettbrett. Men fortsatt ligger også den gamle databasen ute, den legges ned i løpet av 2017.

Derfor er det kanskje enklest inntil videre å søke etter bilder fra siden kulturnett.no. Søket er såre enkelt: Man går inn på kulturnett.no, klikker på fanen kultursøk i menylinja øverst og da får man opp et søkefelt. Her skriver du inn navnet på personen du ønsker å søke etter. Søkeresultatet kan bli noe bredt, også med bilder av flere enn den du søker etter. Det er derimot blitt avgrenset i den nye søketjenesten på siden sedak.no/ffarkiv/. Her er resultatet mer avgrenset og presist. Prøve begge!

Det fine med mange av disse bildene, er at de som regel har fyldige opplysninger om hvem som er avbildet, sted, tid og fotograf. Æren for det skal lokale informanter ha. For alle disse titusenvis av bilder kommer jo fra et sted. I Sunndal, for eksempel, drev kommunen på 1990-tallet et stort innsamlingsarbeid av bilder, med Oddbjørn Svisdal og Tor Helge Gravem som to av pådriverne. Dette store materialet ble etter hvert oversendt til Fylkesfotoarkivet, og der har arbeidet med å ta vare på bildene og digitalisere dem fortsatt. 

Også privatpersoner og fotografer leverer bilder til Fylkesfotoarkivet. Fotograf Magne Mulvik har levert sitt store arkiv dit, og arbeidet med å digitalisere det pågår.

Kommentarer