Rosenborg eller Odd med flest seriemesterskap?


Det var tider det: Sunndal lå våren 1987 i teten i vår nest øverste divisjon og VG-sporten hadde stort oppslag om sensasjonslaget fra Nordmøre, som lå an til å rykke opp i eliteserien. I juli slo vi Molde ut av cupen, selv om de hadde Kjetil Rekdal og Jostein Flo på laget. Foto: Faksimile fra nettsiden til Sunndal Fotball.

Årets norske fotballsesong er nettopp avsluttet, og da er det på tide å skaffe seg litt historisk luft under vingene. Spørsmålet blir: Er det virkelig Rosenborg som har flest seriemesterskap i eliteserien for menn i Norge, eller er det kanskje Odd, eller Fredrikstad? Og hva med Sunndal?


Vi iler til med en rask begrepsoppklaring: Eliteserien bruker vi som fellesbetegnelse for landets til enhver tid øverste divisjon. Navnet har skiftet gjennom tidene: Først fra 1937 kom Norges Fotballforbund i gang med systematisk seriespill, og den øverste divisjonen ble kalt Norgesserien. (Det var riktignok et spedt forsøk på en prøveliga i åra 1914–16, men kampene ble ikke ferdigspilt, av en eller annen grunn. Odd var det suverene laget i disse uoffisielle åra mens første verdenskrig raste i Europa.) Det første laget som vant Norgesserien, i 1937, var Fredrikstad.Norgesserien ble avløst av Hovedserien i 1948. Det spesielle med Hovedserien var at den var delt i to avdelinger og at kampene ikke gikk fra vår til høst, men fra høst til vår, med en lang vinterpause. Utpå våren ble vinneren kåret da de to avdelingsvinnerne møttes til innbyrdes oppgjør. Første vinner av Hovedserien i 1948 var den gamle kjempe Fredrikstad. 

På begynnelsen av 1960-tallet ble de beste laga samlet i én felles avdeling. Det skjedde slik: 16 lag spilte mot hverandre over én og en halv sesong fra høsten 1961 til høsten 1962 (maratonserien). Vinner ble Brann, med Steinkjer på andreplass. De ti beste laga fikk være med i eliteserien som startet våren 1963, med navnet 1. divisjon. Brann vant også i 1963. Les mer på Wikipedia.

I 1990 ble navnet på eliteserien endret og knyttet til hovedsponsoren Norsk Tipping, under tittelen Tippeligaen. Antall lag er blitt utvidet til 16 som det er i dag. Fra og med kommende sesong (2017) endres navnet igjen, til Eliteserien, et navn som for øvrig mange har brukt også på Tippeligaen.

Men så tilbake til spørsmålet vi stilte i innledningen: Hvilken klubb har flest seriemesterskap? Kan det virkelig være Rosenborg, et lag som ikke kom med i vår øverste divisjon før i 1967? For all del, svaret er selvsagt ja, RBK er i en klasse for seg med hele 24 mesterskap, det siste nå i høst som vi alle husker. Det mest imponerende med alle disse titlene er de tretten som ble tatt på rappen fra 1992 til 2004, de fleste av disse åra med legenden Nils Arne Eggen som trener. Hadde det ikke vært for at Viking snappet tittelen i 1991, hadde RBK-lista vært på 26 strake, siden RBK vant også i 1990.

Men hva så med Odd (Skien), laget med den store historiske susen, et lag Rosenborg hadde så stor respekt for da klubben ble stiftet i 1917, at de like godt kalte seg Odd, de også. Først i 1927 tok klubben navnet Rosenborg Ballklubb. Men her er sannhetens øyeblikk: Odd har aldri vunnet et offisielt seriemesterskap i fotball i vår øverste divisjon! Klubben rasket med seg bronsemedaljer i 2016 og 2014, og så må vi helt tilbake til 1957 for å finne året da klubben sist vant medalje, med sølv i Hovedserien bak Fredrikstad. Nei, det er som cuplag Odd har markert seg: Klubben har flest NM av alle i Norge, med 12 mesterskap. Men det er en stund siden det siste i år 2000. 

Da sier det seg nesten selv at det er Fredrikstad som følger etter RBK på lista over vinnere i vår øverste divisjon. Rødbuksene har ni seriemesterskap, det siste ble vunnet i 1961, foran Eik. Åra 1948–1961 var de store for Fredrikstad, siden har skyggene lagt seg over plankebyen. 

Det er omvendt med Molde. Klubben fikk endelig sitt første seriegull i 2011. Klubben vant også i 2012 og i 2014. Molde spilte i Hovedserien sesongen 1957–58, først fra 1974 etablerte klubben seg i vår øverste divisjon. Og da hører det selvsagt med til historien at Sunndal slo Molde ut av cupen i 3. runde hjemme på Sande stadion 8. juli 1987, foran 2143 tilskuere. Les referat her. Sunndal vant 2–0 etter scoringer av Tor Oddvar Torve og Ola Einar Øyen. Sunndals trener dette året var for øvrig Jarl Torske, som seinere ble assisterende trener både på kvinne- og herrelandslaget. Laget til Molde på Sande? Vi bare nevner i fleng: Kjetil Rekdal, Jostein Flo, Øystein Neerland. 
På et styremøte i Sunndal Fotball det året var det enighet om at klubben skulle ha som uttalt ambisjon å rykke opp til vår øverste divisjon. Dit kom vi ikke, men vi har like mange seriemesterskap i vår øverste divisjon som – Odd!

Og her er lista over klubbene i Norge med flest seriemesterskap i vår øverste divisjon (hentet fra Wikipedia):

Titler Lag (siden 1937)
24 Rosenborg
9 Fredrikstad
8 Viking
5 Lillestrøm
5 Vålerenga
3 Brann
3 Larvik Turn
3 Molde
2 Lyn
2 Start
2 Strømsgodset
1 Fram Larvik
1 Freidig
1 Moss
1 Skeid
1 Stabæk

Kilder: Wikipedia, hjemmesidene til RBK, Molde og Sunndal.

Kommentarer