Nå skal alle ha staffordshire


Tredje mest populære rase i Norge i 2016: staffordshire bull terrier. Foto: Sannse/Commons Wikipedia.

Staffordshire bull terrier ser kanskje litt morsk ut, men nå viser statistikken fra kennelklubben at nordmenn elsker denne vesle tøffe hunden. Bare to raser hadde høyere registreringstall i 2016. Når det gjelder Sunndal kommune, synes hundeinteressen å være på retur, hvis vi skal legge tallene for 2016 til grunn.

Norsk Kennel Klub (NKK) har nettopp offentliggjort statistikken for nyregistrerte hunder i Norge for 2016. Fort noen år siden var det aldri tvil om hvilken rase som kom til å toppe lista, det var schäferhund, med god margin. Slik er det ikke lenger, schäferen har mistet mye av sin tiltrekningskraft, og det er trolig mange grunner til det, helseproblemer kan være én av dem. I 2016 ble det registrert bare 690 schäferhunder i Norge, og det innebærer en kraftig nedgang siden 2012, da tallet var 1108. I 2016 kom rasen bare på sjetteplass på registreringslista.

Men det er en annen gjeterhundrase som ligger på topp i 2016, og det er border collie med 1097 registreringer, et lite hundehode foran norsk elghund grå, som toppet lista i 2015. Det er i det hele tatt gode gamle brukshundraser som dominerer i toppen av lista, for på fjerdeplass finner vi engelsk setter. 

Men en selskapshund slår seg inn på tredjeplass, og det er nevnte staffordshire bull terrier, med 884 registreringer i 2016. Dette er ikke noe blaff, rasen har ligget høyt oppe over flere år. Hvorfor er den blitt så populær? Svaret er nok sammensatt. Det ligger for det første en selvforsterkende kraft i det at en rase er blitt populær. Mange ser den og hører om den fra venner og kjente. Men det er jo ikke nok. Rasen har en praktisk størrelse, den er kjent som en tålmodig og vennlig familiehund, som ikke minst barna liker. Det er nok knyttet en del forestillinger om aggressivitet til denne og lignende raser, men det er neppe noen grunn til å være redd for denne lille tøffingen, så lenge man er nøye med hvilken oppdretter man velger. Noen er ute etter å tjene raske penger på et kjapt kull som legges ut på finn.no; noe som selvsagt gjelder for alle populære raser. 

Er det så noen overraskelser på lista over de 25 mest populære rasene i 2016? Kanskje ikke de store overraskelsene, men man ser at noen raser kanskje er over toppen. Det gjelder for eksempel chihuahua, både kort- og langhår. Tallene viser en klar nedgang siden 2012, likevel ville disse småtassene kommet som nummer to på lista etter border collie hvis vi la sammen kort- og langhår. Også cavalier king charles spaniel, berner sennen og tibetansk spaniel har falt litt de seinere åra, mens den vesle tassen pomeranian er på vei oppover på lista. Det samme gjelder jack russel terrier, som fortsatt er svært populær i Norge, slik den også er i Sverige. 

Hva så med hundeinteressen i Sunndal? Den gikk noe ned i 2016, og det kan selvsagt være et tilfeldig blaff. Det ble registrert bare 32 hunder hos oss i fjor, det klart laveste antallet på flere år. Flest registreringer hadde labrador retriever, med tre nye. Fire raser hadde to nye, og det var engelsk springer spaniel, berner sennen, cavalier king charles spaniel og cairn terrier. Resten var en enkelt registrering. Det ble registrert én ny staffordshire bull terrier i Sunndal i 2016.

Kommentarer