Litt av hvert fra Arbeiderpartiet

Ap-leder Jonas Gahr Støre full av optimisme på partiets landsmøte i april 2017. Men partiet tapte stortingsvalget den høsten. Ble partiet for utydelig? Og kan det samme skje også nå i 2021, når partiet skal danne regjering sammen med Senterpartiet? Foto: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet/Creative Commons.


Jonas og Trygve forhandler i disse dager om en plattform for den nye rød-grønne regjeringen. Smilene er brede, kaffekoppene mange, og alt synes å være like hyggelig som en basar på bygda der oppe på Hurdalssjøen hotell. Men det er ikke godt å si hva som skjer på innsiden av de lukkede rom på hotellet. 

For fire år siden og vel så det, våren 2017, skrev jeg en blogg om tilstanden i Arbeiderpartiet, et halvt år før stortingsvalget den høsten. Hvordan sto det egentlig til med partiet, spurte jeg, og hadde selvsagt alle svar på rede hånd, slik vi bloggere gjerne har. 

Her følger et lite utdrag fra dette innlegget, og så kan man jo spørre seg om partiet har kommet seg videre i løpet av de siste fire årene.

Tittelen på innlegget var: Hvor blir det av Arbeiderpartiet? (Hele innlegget finner du under fanen Populære innlegg til høyre på bloggen, eller ved å klikke på https://ulvund.blogspot.com/2017/03/hvor-blir-det-av-arbeiderpartiet.html

"Hvor blir det av Arbeiderpartiet?

...

Ja, hva er Arbeiderpartiets politikk for de kommende årene? Jeg er redd den best kan få merkelappen "litt av hvert til de fleste, på de fleste områder". Partiet, slik det ser ut nå, er i ferd med å gjøre seg selv til et utydelig, profilløst kompromisskontor. La oss se på sakene:

Ap vil ha ganske mye oljeutvinning, men ikke så mye som regjeringen, og slett ikke så lite som SV og Venstre.

Ap vil ha litt kommunesammenslåinger, men litt mer frivillig enn regjeringen, men kanskje litt mindre frivillig enn Sp.

Ap vil ha litt mer skatt, men ikke så mye som SV, og klart mer enn regjeringen.

Ap vil ha mye utbygging av vei og jernbane etc, men kanskje litt mindre enn regjeringen og mye mer vei enn SV.

Ap vil gå relativt langt for å få ned miljøskadelige utslipp, omtrent like langt som Høyre, og neppe like langt som SV og Venstre.

Ap vil ha en ganske streng innvandringspolitikk, omtrent like streng som Høyre, og strengere enn SV og Venstre.

Ap vil ha litt ulv, men de bør være greie og holde seg til sine tildelte ulvesoner.

Ap vil ha politireform, i likhet med regjeringen, og er her på kollisjonskurs med Sp.

Ap vil ha litt kamp mot ulikhetene i samfunnet, litt mer enn regjeringen, men ikke så mye som SV.

Ap vil ha en mer aktiv politikk for å skape arbeidsplasser, i likhet med alle andre partier."


Kommentarer