Litt NRK-syting - og et godt forslag!

Bibbi Kjølås i NRK Møre og Romsdal må speed-lese de lokale nyhetene på sin korte tilmålte tid.
NRKs sjefer i Oslo har bestemt seg for hvordan vi tullingene ute på landsbygda helst vil ha servert distriktsnyhetene. Nå slår vi tilbake med et godt forslag!

Det de har funnet ut av vi helst vil ha, er ikke en sammenhengende lokal nyhetssending på et kvarter rett før Dagsrevyen, avrundet med det som etter hvert er blitt en institusjon og en merkevare for de lokale sendingene, nemlig seernes egne bilder og lokal værmelding. Nei, det vi ønsker oss - og det er alltid godt at noen andre forteller oss hva vi egentlig vil ha, så slipper vi å tenke selv - er tre korte opplesninger a fire minutter spredt utover kvelden, den siste fem på elleve, da mange av oss allerede har gått og lagt oss. Tidlig i seng om kvelden, tidlig opp om morran, slik er det med gammelt folk. Men Bibbi Kjølås, Arne Flatin og de andre programlederne i NRK Møre og Romsdal må pent sitte i studio utover kvelden for å kunne speed-lese seg gjennom de samme meldingene som de også leste opp - i samme heseblesende tempo - klokka fem på sju og fem på ni. Et makeløst framskritt, NRK! Dette er så kjapt og tidsmessig at det bare er å bøye seg i støvet på stuegolvet, som jeg dessverre ikke har rukket å støvsuge ennå. Nå er det bare å gni seg i hendene og vente på alle de unge seerne på under førti år som vil strømme til lineær-tv (har fått med meg at den heter det, tv-en i stua altså) fordi de endelig får nyhetene servert så kjapt og overfladisk som de har lengtet etter i årevis, uten å bli hørt. Fordi vi gamlingene har sittet i veien og sperret for utsikten, på våre brede baker, mens vi har sett på disse langsomme innslagene som nesten har vært til å bli opplyst av, fordi tv-journalistene har kunnet ta seg tid til å forklare sammenhenger og bakgrunn. Nå har jo Arne Flatin ikke lenger tid til å godblunke til oss lenger, heller, mot slutten av sendingen.

Seervanene har endret seg, får vi høre fra sjefen for de nye gylne tider i NRK, NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnhild-Johnsen, folk ser mindre tv tidlig på kvelden, enn de gjorde før. Dessuten er det nesten ingen under førti som ser lokale nyhetssendinger, klager direktøren, selv en godt voksen dame. Og da er det jo best å fjerne dem, sendingene altså, å bruke sendetid på gammelt folk er jo utenkelig, vi som er over femti, ja til å med seksti, får nøye oss med å flytte til mediemessige aparteid-stater, som P1+ og andre kanaler der programlederne snakker snilt og langsomt til oss og spiller musikk som vi gudforby har hørt før. 

Dette og mer til har mange andre over det ganske land skrevet og snakket om i mange dager nå. Derfor er det på tide at vi gamliser kommer opp med et ungt og sprekt forslag til NRK. Først status: Nyordningen med tre korte lokale nyhetssendinger er og blir en kjempetabbe, selv om dere i NRK i Oslo selvsagt vet at gammelt folk sliter med hukommelsen og snart vil ha glemt at det en gang i tida fantes lange sammenhengende sendinger. Alt nytt møter motstand i begynnelsen, særlig i de eldre seer-segmentene, sier dere på ledermøtene og ferdig med det. (Jeg er så stolt over å være en del av et segment, det gir en følelse av betydning og status.)

Likevel, og nå kommer forslaget: Hvis dere virkelig hadde ønsket å få mange seere til distriktsnyhetene, kunne dere ha gjort følgende: Kutt ut kortsendingene klokka fem på sju og fem på elleve, i alle fall den siste. Og deretter går dere løs på den bastarden av en nyhetssending NRK har i dag klokka 21, kalt Dagsrevyen 21. Den består av en innledende bolk med opplesning av overskrifter, som følges av et kvarter kalt Norge i dag. Jeg ser aldri på denne sendingen, men skrur konsekvent over til 21-nyhetene på TV2. Hvorfor? Jo, fordi NRK-sendingen verken er fugl eller fisk: Den første riksdekkende delen er kort og overfladisk, den andre er en skranglevogn full av Norge Rundt-lignende innslag som verken er spesielt interessante som nyheter eller som artig magasinstoff, gjerne med programledere som henvender seg til oss seere som om vi skulle være en gjeng halvdemente gamlinger (å faen, det er jo det vi er...) Som om ikke det var nok, har NRK etter nyttår begynt å sende en serie programmer kalt Norge nå, som jeg ennå ikke har klart å oppfatte hva er for noe, programmet virker diffust i profilen. Men det blir så mye Norge, både i dag og nå, at det nesten er for mye av det gode. Men det Norge hver enkelt av oss virkelig er interessert i, nemlig vårt eget distrikt, det kutter NRK ut. Det er nesten ikke til å tro.

Og så da endelig forslaget: Få vekk Norge i dag klokka 2110 og legg distriktsnyhetene til dette kvarteret! Jeg tror nesten ikke jeg trenger å begrunne det, selv NRK-sjefer i Oslo burde kunne forstå at et slikt opplegg ville blitt en garantert suksess. Ja, det kunne til og med hende at en og annen ungdom på 35 eller 40 så opp fra Netflixen, spotifyen og podcasten for å få med seg siste nytt fra dalstroka inna- og utafor.


Kommentarer